U bent hier
Zuiderzeepad 1: Vollenhove - Genemuiden
Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.
Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.
Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.
Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan contact met ons op.
Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.
Vandaag begint een nieuw wandelavontuur en wel op een deel van het Zuiderzeepad. Op 3 november is het pionierspad geëindigd met een negental OHP’ers in Steenwijk. Het was een feestelijke afsluiting van een route vanaf Muiden door het nieuwe land dat velen van ons heeft bekoord. Nu gaan we terug naar Muiden via het oude land.
Wat gaan we vandaag doen? Vollenhove heeft zijn bekoring zagen we de vorige keer: verschillende havezaten, de 2 beukige, laat-gotische Sint Nicolaaskerk, het monumentale kerkplein bezaaid met zwerfkeien ed.
We verlaten Vollenhove via het haventje en lopen langs de ‘klifkust van De Voorst’ (9,5 m hoog!) langs het landgoed Oldenhof (uit 1550) en ‘Tuunwallen’; afscheidingen gemaakt van plaggen tussen twee percelen die op een aantal plekken in Nederland nog te zien zijn waaronder hier.
Na Sint Jansklooster (in 1400 stichtte men hier een klooster namens Sint Janskamp) lopen op een stuwwalrand die ontstaan is in de ‘kleine stuwingsfase’ van de ijstijd en kijken we neer op de Wieden, een belangrijk laagveenmoeras.
Nabij Barsbeek dalen wij van de stuwwal af en lopen aan de oever van het Zwarte meer naar het Zwarte water, een 19 km lange rivier die zijn naam niet te danken heeft aan de kleur zwart maar aan ‘zwet’ wat grens betekent. We steken over met een pont en arriveren in Genemuiden, de tapijtstad van Nederland. Hier werd vanaf de 17e eeuw biezenmatten gemaakt en na de 1e wereldoorlog legden men zich toe op kokosmatten. Nu nog staan 14 (!) kokos- en tapijtfabrieken die grotendeels Nederlands tapijten produceren. Laten wij hopen dat de velen fabrieken niet de boventoon voeren en dat we van een stuk authentiek Genemuiden genieten.