U bent hier

Yerseke Kruiningen

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 1 oktober, 2017
Afstand: 
17 of 6 km

Provincie:

We starten vanaf NS station Yerseke-Kruiningen, de gehele weg voert over verharde paden.
We gaan over de Zanddijk richting Yerseke. Halverwege verlaten we de dijk en lopen over een B-weg langs landerijen waar volop ruimte is voor landbouw en fruitteelt, vooral peren. We naderen Yerseke.
Het is zondag, de mensen hier eerbiedigen de zondagsrust, de vloot rust in de haven.
We lopen langs restaurants met zicht op de oesterputten. Vooral Belgische toeristen komen hier genieten van de vruchten die de zee biedt.
De oesterteelt heeft een klap gekregen van de aanleg van de Oosterscheldedam en van het uitbreken van ziektes. De nog overgebleven oesterkwekers schakelden over op de Japanse oester, die veel minder vatbaar is voor ziektes en ook goedkoper is te kweken.
Mosselen worden in Yerseke al vanaf de vijftiende eeuw gekweekt. Vroeger werden ze gevangen met kleine zeilschepen, tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van zeer moderne schepen met geavanceerde navigatieapparatuur.
Ze vissen het mosselzaad op in de Waddenzee, waarna het wordt uitgestrooid over bepaalde percelen in het schone water van de Oosterschelde, waar de mosselen verder groeien.
Yerseke heeft de enige mosselveiling van Nederland, waar ook vissers uit naburige vissersdorpen hun mosselen verhandelen.
We gaan verder over de dijk met indrukwekkend uitzicht over de Oosterschelde. Als we de dijk en even later Yerseke verlaten, lopen we een vlak agrarisch gebied binnen. Graan, suikerbieten, maïs, aardappelen, alles wordt op de vruchtbare klei verbouwd. De Yerseke moer heet het hier. Een voormalig Schorrencomplex, dat zo'n duizend jaar geleden door een ringdijk van de zee werd afgesloten.
In de middeleeuwen werd het veen hier weggegraven om zout te winnen. Moernering noemde men dat, en daar heeft de Yerseke Moer haar naam aan te danken.
In Vlake klimmen we de dijk op die langs het Kanaal door Zuid-Beveland loopt die de Oosterschelde met de Westerschelde verbindt. We lopen tot aan het enorme sluizencomplex, om over de Zanddijk terug te lopen naar het Ns-station Kruiningen-Yerseke.