U bent hier

Westland: De Lier en Wollebrand

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
maandag, 17 juli, 2017
Afstand: 
3 of 12 km

Provincie:

Deze wandeling was eerder gepland op 7 juni.
Het is een wandeling als een acht, de eerste lus is 3 km en de tweede lus 9 km.
Het Westland is niet een mooie streek gebleven. Het is een drukke regio met veel onsamenhangende bebouwing, bedrijven en kassen met daardoor veel vrachtverkeer. De architectuur is niet bijzonder, tenzij je de pronkpaleizen van sommige kwekers mooi vindt. Dit is één van de weinige streken waar ik niet zou willen wonen in Nederland.
Waarom dan toch een wandeling hier?
Omdat het toch interessant is te zien hoe bebouwing, groen en de warenhuizen (kassen) elkaar proberen te verdringen en te zien hoe bijvoorbeeld nog een woonhuis tussen de kassen ligt. De beelden die je ziet zijn uniek voor deze streek.
We lopen niet door dorpskernen.
De eerste lus heb je al een goede indruk van hoe het geweest moet zijn, hoe de verstedelijking plaatsvond en hoe er nieuwe natuur is gemaakt.
Bij de tweede lus komen we langs de zeven gaten.
Het gebied de 'Zeven Gaten' is een stuk buitendijks land gelegen langs het boezemwater de Zweth, tussen de Kromme Zweth en de Zwethweg. Door de aanleg van de Noordlierdijk (al voor 1200) werd dit gebied afgesloten van de noordelijke Lee-arm. Omdat er geen nieuw slib kon worden aangevoerd, bleef dit gebied moerassig. De zeven brede sloten (gaten in de volksmond) zijn overblijfselen van waterpartijen. Het gebied behoorde bij de toenmalige boerderij die het dichtst bij de Noordlierweg lag en later Hofzicht wed genoemd.
Verder lopend gaan we langs een enorm grote prachtige boezemberging naar de Wollebrand, een nieuw natuurgebied waar we aan een nieuw meer een horecavestiging bezoeken.
Terug lopen we langs de Blakervaart om weer bij het startpunt te eindigen.