U bent hier

Westerborkpad 3: Zonnestralen en schaduwkanten

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 29 januari, 2023
Afstand: 
24,5 km

Provincie:

Ongeveer gelijktijdig met toen we begonnen op het Westerborkpad verscheen 'Etty Hillesum – het verhaal van haar leven', geschreven door Judith Koelemeijer. De Joodse Etty Hillesum koos ervoor om niet onder te duiken, omdat ze ‘bij haar volk wilde zijn’. Dat leidde ertoe dat zij in 1943 vanuit Westerbork op transport werd gezet naar Auschwitz, waar ze op 29-jarige leeftijd werd vermoord. Het boek gaat met me mee op deze wandelreis naar Westerbork, door er af en toe een stuk uit te lezen. De eerste hoofdstukken vond ik al erg interessant en prettig geschreven.
Vandaag hebben we een relatief lange en gevarieerde etappe door stedelijk gebied, over de hei en door bos. In Bussum komen we achtereenvolgens langs de synagoge en de Joodse begraafplaats. We verlaten Bussum via de Bussumerheide en Westerheide, waarna we Hilversum binnenlopen. In het centrum van Hilversum vinden we ongetwijfeld een geschikte horecalocatie voor een pauze.
Ook in Hilversum passeren we een Joodse begraafplaats en iets daarvoor nog het Mauthausenmonument, waarin een steen uit de steengroeve in Mauthausen is gemetseld, die door de Joodse verzetsstrijder Bill Minco daarvandaan is meegenomen.
Vervolgens maken we een grote slinger naar Loosdrecht, om het monument Jeugdalijah aan te doen. In september 1939 vestigde zich een groep Duitssprekende Joodse jongeren tussen de 15 en 17 jaar in het Paviljoen Loosdrechtse Rade. Deze ‘alijah-jeugd’ of ‘Palestina-pioniers’ bereidden zich vanaf deze plek voor op emigratie naar Palestina. In 1941 verbleven er nog 28 pupillen, van wie 70% de oorlog dankzij onderduiken wist te overleven.
Na enkele kilometers over het landgoed Loosdrechtsche- of Emmikerbos passeren we het monumentale sanatorium Zonnestraal uit de jaren twintig van de vorige eeuw, een van de eerste bouwwerken uit de periode van het Nieuwe Bouwen.
Bos en hei wisselen elkaar ten slotte af voor we aankomen bij station Hilversum Sportpark.