U bent hier

Westerborkpad 1 - 'Om te huilen'

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 30 oktober, 2022
Afstand: 
19 km

Provincie:

We beginnen onze wandeling bij de Hollandsche Schouwburg aan de Amsterdamse Plantage Middenlaan. De naam van dit theater, dat midden in de Amsterdamse Jodenbuurt stond, werd in 1941 door de bezetter veranderd in Joodsche Schouwburg, waar alleen nog Joodse artiesten mochten optreden voor een Joods publiek. Het was een van de maatregelen in een reeks van vele, die het leven van de Joden steeds verder beknotten (luister naar 'Amsterdam huilt'). Vanaf augustus 1942 werd de Hollandsche Schouwburg ingericht als verzamel- en deportatieplaats van waaruit Joden op transport werden gezet, onder meer via het Muiderpoortstation naar Westerbork.

We lopen door het Oosterpark naar de Transvaalbuurt, waar vóór de Tweede Wereldoorlog een groot aantal mensen uit de Joodse middenklasse woonde. Vanaf 1941 werd de buurt aangewezen als ‘Judenviertel’ en werden veel Joodse gezinnen van buiten de wijk gedwongen zich hier te vestigen. Er vonden regelmatig razzia’s plaats en na een grote razzia op 20 juni 1943 waren vrijwel alle Joden uit de Transvaalbuurt weggevoerd. Een monument op het Transvaalplein, in de vorm van een davidster aan een muur, herinnert aan de Joodse geschiedenis van deze buurt. Tegenwoordig is de Transvaalbuurt, evenals de verderop gelegen Indische Buurt waar we ook doorheen komen, dankzij gentrificatie aan het veranderen van een volksbuurt in een wijk waar het ‘hip & happening’ is en waar woningen steeds onbetaalbaarder worden.

Via het Muiderpoortstation lopen we langzaam de stad uit, langs het Flevopark en het Science Park van de Universiteit van Amsterdam. We gaan dwars door Diemen en komen vervolgens in het Diemerbos. Sommigen van ons hebben hier eerder gelopen, want ook het Trekvogelpad en het Floris V-pad doorkruisen dit bos.
Bij het Amsterdam-Rijnkanaal steken we de spoorbrug over naar onze bestemming van vandaag, Weesp, een stad met zo’n 20.000 inwoners. Sinds maart 2022 is Weesp geen zelfstandige gemeente meer. De bewoners hebben de keus voorgelegd gekregen om op te gaan in de gemeente Gooise Meren (Bussum, Naarden en Muiden) of zich aan te sluiten bij Amsterdam. De meerderheid koos voor het laatste, tot verdriet van sommige inwoners, zoals de van oorsprong Rotterdamse Jaap van Deurzen.