U bent hier

Utrecht Zuilen

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 27 mei, 2018
Afstand: 
19 of 14 km

Provincie:

Het begin en in mindere mate het einde van de wandeling is even doorbijten, buiten het Julianapark is het eerste half uur niet erg aantrekkelijk. We lopen door de woonwijk Zuilen van Utrecht, niet één van de charmantste wijken van deze stad. Maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de rest van de wandeling.

We lopen langs weilanden en door een stukje bos naar het prachtige slot Zuylen. In de 13e eeuw werd door de Heer van Suilen en Anholt een donjon gebouwd. Van deze woontoren is niet veel bekend.
In de 14e eeuw werd de donjon uitgebreid met een zaalhuis. Het geslacht van Zuylen verdeelde zich in diverse takken: het geslacht Van Zuylen bleef tot aan de 14e eeuw heerser van het kasteel. In 1422 erfde Frank van Borssele het kasteel doordat hij aangetrouwd was. Het kasteel werd in datzelfde jaar met de grond gelijk gemaakt tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten door de Utrechtse Hoeken.
Pas in 1510 werd begonnen met de herbouw van Slot Zuylen. Kort na de ingebruikname werd het als ridderhofstad erkend. Zijn nazaten en de familie Van Egmond hadden het in eigendom tot het in 1611 werd verkocht aan de Amsterdamse koopman Jasper Quinget. Zijn stadgenoot Adam van Lockhorst werd zes jaar later de volgende eigenaar. Uiteindelijk kwam het slot in bezit van de familie Van Tuyl van Serooskerken.

In 1752 is het slot voor het laatst ingrijpend verbouwd. Sindsdien zijn er aan het hoofdgebouw geen grote veranderingen meer aangebracht. Begin jaren 50 van de 20e eeuw bracht Frederik Christiaan Constantijn van Tuyll van Serooskerken het slot met de tuinen onder in een stichting. Meerdere restauraties vonden er daarna plaats aan Slot Zuylen. Vandaag de dag heeft het onder meer de functie van museum. Een van de bekendste bewoners van het slot was schrijfster Belle van Zuylen (1740-1805).

We vervolgen onze wandeling. Tussen het slot en de Vecht staat een kerk die na een brand is herbouwd in 1848. Eerder stond hier de kapel die bij Slot Zuylen hoorde.
We gaan over polderweggetjes, langs een molen ( voorheen twee maar zoals je zult zien is er één afgebrand), langs de Maarseveense plassen langs fort de Gagel. Verder door het Gagelbos en via de groenstroken van Utrecht Overvecht weer terug naar het station Utrecht Zuylen.