U bent hier

Utrecht-Maarssen

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 19 januari, 2020
Afstand: 
10 km

Provincie:

Dit is de eerste wandeling in de reeks kortere wandelingen langs de Vecht van Utrecht naar Muiden, totaal 6 trajecten. Een lang lint van landgoederen strekt zich uit langs te oevers van de Vecht tot Loenen. We gaan langs de Vecht de stad uit. We lopen zoveel mogelijk over de jaagpaden. Hoewel het oude pad inmiddels is geasfalteerd, het heeft nog wel de kenmerken van een jaagpad. Op een paar plekken zijn de rolpalen blijven staan waarlangs de jagers hun schuiten door een bocht in de rivier trekken. Veel moois net buiten Utrecht heeft moeten wijken voor de oprukkende beschaving. Alleen de straatnamen herinneren hier nog aan de verdwenen buitenplaatsen als Zijdebalen en Loevenhout. De muren van het fort aan de Klop staan nog wel overeind.

We maken een ommetje en wijken af van de Vechtoevers om slot Zuylen te zien. In de 13e eeuw werd door de Heer van Suilen en Anholt een donjon gebouwd. Van deze woontoren is niet veel bekend.
In de 14e eeuw werd de donjon uitgebreid met een zaalhuis. Het kasteel werd in 1422 met de grond gelijk gemaakt tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten door de Hoeken. Pas in 1510 werd begonnen met de herbouw van het kasteel. Gelegen tegen het kasteelterrein ligt het schilderachtige dorpje Oud-Zuilen. De kapel, de ophaalbrug, de zonnewijzer op de gevel van logement Swaenenvecht bepalen de sfeer.

Nog altijd is een luxe leven aan de Vecht in zwang getuige de nieuwe optrekjes in de buitenwijken van Maarssen. De geveltjes van het oude dorp Maarssen zijn schilderachtig en vrolijk. We steken hier de Vecht over om naar het treinstation Maarssen te lopen waar de wandeling eindigt.