U bent hier

Stadswandeling Schiedam

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
maandag, 3 juli, 2017
Afstand: 
10 km, of zoveel minder als gewenst

Provincie:

Schiedam, stad van havens, molens en natuurlijk jenever. Kenmerkend vond ik dat Schiedam veel nieuwbouw kent tussen de oudbouw, soms geslaagd en soms gewaagd maar ook soms jammerlijk. Een interessante mengeling van alle tijdperken.

Schiedam is een historische stad aan het water en kent de grootste molens ter wereld. In de hoogtijdagen van de jeneverindustrie ( 19de eeuw) bevonden zich in en om de stad zo'n twintig molens. Deze molens maalden het graan voor de branders die de moutwijn stookten en natuurlijk voor de bakkers in de stad. Van al deze molens zijn er nu nog maar zes over.

Schiedam is één van de mooiste Nederlandse steden. Het is een afwisselende groene stadswandeling, we gaan door het centrum, langs de sfeervolle oude havens, door het langgerekte volkspark en natuurlijk langs vijf van de zes molens en de stokerijen.

Schiedam ontstond op dezelfde wijze als later de grote buur Rotterdam: nabij de monding van de Schie werd rond waarschijnlijk 1230 een dam aangelegd om het polderland te beschermen tegen het zeewater. In 1247 kreeg Aleid van Holland bij haar huwelijk het oostelijke deel van de dam (en het poldertje) als bruidsgeschenk. Deze dam trok handelsactiviteit aan, omdat goederen voor het achterland hier dienden te worden overgeslagen. Het plaatsje kreeg al snel stadsrechten, deze werden in 1275 verleend door vrouwe Aleid van Holland. Zij had hier een kasteel laten bouwen. Restanten van een donjon, die deel uitmaakte van dit kasteel, zijn heden ten dage nog altijd te zien in het centrum van Schiedam, naast het Schiedamse stadskantoor aan de Broersvest.

Als jonge nederzetting kreeg Schiedam al spoedig concurrentie: in 1340 respectievelijk 1389 kregen Rotterdam en Delft toestemming een waterverbinding aan te leggen tussen de Schie en de Maas. De stad kreeg vervolgens betekenis door de haringvisserij. In 1428 vond in Schiedam een grote stadsbrand plaats.

De achttiende eeuw was Schiedams Gouden Eeuw: de stilgevallen drankimport uit Frankrijk maakte de opkomst van de Schiedamse jeneverstokerij mogelijk. Vanuit tientallen branderijen en destilleerderijen werd Schiedamse jenever over de hele wereld geëxporteerd. De bedrijfstak is inmiddels grotendeels verdwenen.
In de twintigste eeuw bloeide in Schiedam de scheepsbouw op, maar deze bedrijfstak is ook grotendeels verdwenen. Schiedam is nu vooral een forensengemeente. Daarnaast heeft Schiedam zich in de afgelopen jaren meer en meer ontwikkeld als toeristische trekpleister.