U bent hier

Stadswandeling Dordrecht

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
dinsdag, 19 september, 2017
Afstand: 
10 km, of zoveel minder als gewenst

Provincie:

Deze stadswandeling voert door het oude centrum van Dordrecht. Er is erg veel bewaard uit het verleden in Dordrecht, jammer is dat de onderhoudsstaat van vele panden nog wat te wensen overlaat.

De stad Dordrecht ligt op de plaats waar de Merwede zich splitst in de Noord en de Oude Maas. De gemeente Dordrecht omvat het gehele Eiland van Dordrecht. De bewoners van Dordrecht noemen hun stad veelal Dordt.

Dordrecht werd voor het eerst vermeld in een tekst uit de twaalfde eeuw, toen de stad nog werd aangeduid als Thuredrech, en kreeg in 1220 stadsrechten. In de middeleeuwen ontwikkelde de stad zich als belangrijke handelstad en was het een van de zes grote steden van Holland. Later nam het belang van de stad af, maar de binnenstad herinnert nog altijd aan dit rijke verleden.

Het stadhuis werd in 1385 gebouwd als Vlaamse koopmansbeurs en werd vanaf 1544 gebruikt als stadhuis. Rond 1840 werd het pand verbouwd in neo classicistische stijl en er werd een nieuwe klokkentoren gebouwd. De grote kerk of Onze Lieve Vrouwekerk heeft een lange geschiedenis. De oudste berichten gaan terug tot het midden van de 11de eeuw. De gehele kerk heeft stenen kruisribgewelven, een unicum bij deze zachte bodemgesteldheid. Aan de westzijde staat de nooit afgebouwde toren, dit in verband met optredende verzakkingen. We komen langs de havens, de Knolhaven en de Nieuwe Haven. Met het graven ervan is begonnen in 1409.