U bent hier

Rotterdam - Delfshaven

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
donderdag, 29 juni, 2023
Afstand: 
14 km

Provincie:

De ontwikkeling van Delfshaven werd in de veertiende eeuw in gang gezet door de stad Delft. Delft kreeg in 1389 toestemming om een directe vaarverbinding met de huidige Nieuwe Maas te maken, de Delfhavense Schie. Rond de sluis die nodig ws om op die vaarverbinding aan te sluiten ontstond Delfshaven. In de 17de eeuw was vooral de haringvisserij en de walvisvaart van belang in Delfshaven. In de 18de eeuw werd dit de jenever en brandewijn industrie net als in het nabijgelegen Schiedam. We zien heden ten dage dat veel havenfuncties verdwenen zijn en plaats gemaakt hebben voor o.a woningbouw. Pakhuizen, bedrijfsgebouwen, spoordijk, rangeerterrein werden omgevormd tot zeer interessante objecten als wandelroute (spoordijk) winkelcentrum met eroverheen stadspark (voorheen rangeerterrein). Ook behouden industrieel erfgoed en eigentijdse invullingen zoals de zeevaartschool in het Loydkwartier zijn waardevolle toevoegingen in het stadsgebeuren.
We gaan door Spangen. Deze wijk uit 1920 is bekend door zijn stedenbouwkundige sociale opzet en was in de jaren 80 verpauperd en tot no go area bestempeld. Gelukkig is men erin geslaagd er weer een prettige woonwijk van te maken.
We komen langs Het Kasteel (1915), het oudste voetbalstadion van Nederland, bespeeld door Sparta. We maken een ronde om weer aan de andere kant van Delfshaven uit te komen. Dit gedeelte is meer behouden gebleven en de markante Pelgrimvaderkerk valt op. De oorsprong van de kerk is een kapel uit 1417. De kerk is een bedevaartsoord voor Amerikanen, want van hieruit vertrokken in 1620 de pelgrim Fathers, de eerste kolonisten van Amerika naar het nieuwe beloofde land.
Via de Coolhaven lopen we richting naar de Heemraadsingel. De Coolhaven is in 1922 gegraven als nieuwe verbinding tussen de Delfshavense Schie en de Nieuwe Maas.