U bent hier

Rotterdam Brandgrensroute

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 14 mei, 2017
Afstand: 
17 km of zoveel minder als gewenst

Provincie:

Zoals altijd heb ik deze route ook al (nu zelfs 2x) voorgelopen. Ik had er een geheel andere verwachting van dan het in de werkelijkheid was. Ik liep hem in de winter, mijn eerste gedachte was, dat doe ik met jullie niet. De naoorlogse architectuur kan op vele plekken beter achter het groen verscholen liggen. Daarnaast verwachtte ik een duidelijk herkenbare grens tussen het gebombardeerde, verwoeste deel tegenover het gespaarde deel. Dat die grens niet duidelijk is, is natuurlijk ook logisch want in het niet gebombardeerde deel zijn ook weer stadsvernieuwingen geweest en in het gebombardeerde deel zijn soms parken aangelegd. Dit maakt de grens op veel stukken onduidelijk. Dus als je dezelfde verwachting hebt dan moet ik je teleurstellen. Desalniettemin krijg je een heldere indruk van de oppervlakte van het gebombardeerde gebied en wat de gevolgen voor de stad zijn geweest en daarnaast zijn er ook veel plekken waar die grens wel duidelijk is.

De brandgrens route is de grens om het verwoeste gebied van Rotterdam die 14 mei 1940 werd gebombardeerd. Deze route wordt gemarkeerd door grondarmaturen, waarin een icoon dat bestaat uit vlammen waarin de silhouetten van de brandende stad, een Heinkel HE-111 bommenwerper, en het beeld van Zadkine zijn verwerkt.
Op 14 mei 1940 werd de stad gebombardeerd. Binnen een kwartier werd het vonnis over de historische stad voltrokken. Dagenlang brandde de stad, ca 850 mensen kwamen om.
In hoog tempo werd het puin geruimd en begon met datzelfde jaar al met de wederopbouw. In juli 1942 heeft de bezetter de wederopbouw stop gelegd. Pas in 1946 werd een nieuw plan vastgesteld met een aangepast stratenpatroon en vormde tot in de jaren 80 de basis voor bouwactiviteiten in het centrum.