U bent hier

Rondje Rijswijk (ZH)

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 7 augustus, 2022
Afstand: 
20 km of zoveel minder als gewenst

Provincie:

De sporen van Ns station Rijswijk zijn volledig ondergronds. Een ongelooflijke verbetering voor de stad die voorheen door het spoor in tweeën werd gedeeld.
We lopen over ondergrondse treintraject richting Den Haag. Bij de tweede ingang van het station, het pyramideplein, staat een beeld van drie acrobaten (mannen) op elkaars schouders, die geconcentreerd stilstaan op een grote, massieve bol. Zij proberen zo hoog mogelijk te komen, in tegenstelling met de treinreizigers die in de grote piramide verdwijnen, op weg naar de ondergrondse perrons ( Herman Lamers Bussum 1954).
Rijswijk ligt volledig ingesloten tussen de bebouwing van de gemeente Den Haag, Delft en Westland. De oude kern is heel klein.
De gemeente Rijswijk heeft de laatste jaren veel groengebieden afgesloten ( verkoop aan particulieren, of inmiddels uitgegeven voor bebouwing), wandelpaden opgeheven ( langs sportcomplexen) toegankelijkheid verminderd ivm beheersaspecten, waardoor het erg moeilijk was een interessante aaneensluitende wandeling te verzinnen. Ik denk dat het me gelukt is.
Rijswijk heeft veel luxere etagewoningen uit de zeventiger jaren en de oudere bevolking uit de omgeving woont graag in Rijswijk. Vandaar dat Rijswijk wel Grijswijk wordt genoemd. Wij lopen in grote lijnen langs de gemeentegrens. Ondanks dat het één stedelijk gebied betreft, lopen wij toch door veel groen. We lopen door het oude centrum, de Herenstraat en langs de Oude Kerk. De Oude Kerk ligt op een oud binnenduin en is zo al eeuwenlang het middelpunt van Rijswijk.
Het eerste stenen gebouw is een kerk in Romaanse stijl geweest. Hij dateert uit de 11de en 12de eeuw, een tijd die past bij de ontginning van de veen- en moerasgronden die we nu kennen als de diverse polders rondom Rijswijk. Mogelijk heeft er eerder een houten kapel gestaan. Bij de laatste restauratie kwamen twee grafstenen uit de 12de en begin 13de eeuw tevoorschijn. Toen was er dus zeker een kerk, waarin bovendien begraven mocht worden.

We zien de Vliet, de vaarverbinding van Delft naar Leiden via Den Haag. We lopen door landgoederen Voorde, Overvoorde en Steenvoorde terug naar station Rijswijk.

Op verschillende plaatsen in Rijswijk zijn vondsten gedaan die wijzen op bewoning v.Chr. In 1967 werd aan de Tubasingel een uitgebreide inheemse agrarische nederzetting uit de Romeinse tijd opgegraven, die waarschijnlijk tot de 3e eeuw n.Chr. heeft bestaan. Aanvankelijk waren dit gebouwen van hout en riet. Deze gebouwen moesten van tijd tot tijd herbouwd worden. Bij de vervanging werd één van de boerderijen deels uit steen opgetrokken, wat moest worden aangevoerd. De fundamenten toonden typisch Romeinse invloeden, zoals vloerverwarming en tegels. De fundamenten van de nederzetting van de Cananefaten aan de Tubasingel zijn nu gemarkeerd met stenen. Verschillende versies van de bouw zijn met onderscheidende stenen aangegeven.