U bent hier

Renswoude

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 25 juni, 2017
Afstand: 
18 km (of ingekort 6 of 12 km)

Provincie:

We starten bij de bushalte waar horeca is cafe De Dennen.

Het is een prachtige wandeling door een mooi stukje Nederland. We lopen over de Groeperkade, één van de zes dwarslagen van de Grebbelinie. Met deze verdedigingslinie tussen Rhenen en Spakenburg kon een groot gebied onder water worden gezet, hetgeen echter nooit is gebeurd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is bij de Grebbelinie zwaar gevochten. We zien boerderij met herenhuis De Engelaar in de 17e eeuw bewoond door de patriciërsfamilie Van Beeck. Jan Frederick van Beeck, heer van Englaar, was ondermeer raad in de vroedschap van de stad Utrecht. Zijn drie ongehuwde dochters waren minder eerzaam en stonden bekend als " de dronken freules van Engelaar".

We lopen als het ware om Renswoude heen en volgen de blauwe en gele klompenroute. Renswoude was vroeger een Hoge en Vrije Heerlijckheid. Het kasteel is gebouwd in 1654 en werd in 1985 getroffen door een grote brand. Het omliggende park was oorspronkelijk in Franse stijl, maar werd begin 19e eeuw veranderd in de Engelse landschapsstijl, met slingerende paden en natuurlijk gevormde vijvers. Ket kasteleins niet voor publiek toegankelijk.

We volgen het Grand Canal, dat deel uit maakt van het kasteelpark. Het kanaal werd begin 18e eeuw aangelegd naar voorbeeld van het Franse Versailles. De aanleg diende ook als werkverschaffing voor werkloze inwoners van Renswoude.

We volgen de slaperdijk die vlak langs de provinciegrens op Utrechts gebied ligt. Deze dijk werd aangelegd tussen 1652 en 1664 om te voorkomen dat de Utrechtse Vallei onder water zou lopen bij een doorbraak van de Rijndijk. Na 1735 diende deze dijk als dwarslagen van de Grebbelinie.

Even verder doorkruisen we Fort Daatselaar, een aarden verdedigingswerk met een gesloten ringwal. Dit Fort is in de jaren 80 geheel gerestaureerd. In de sluis bij het brugje is de eerste steen uit 1776 zichtbaar.