U bent hier

Purmerend - Zaandam

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 25 maart, 2018
Afstand: 
22 km of minder

Provincie:

Een verrassende wandeling door het Noord Hollandse landschap. Je moet wel diverse hekjes overklimmen, dus wel enigszins lenig zijn. Heeft het de afgelopen tijd veel geregend, dan zijn goede waterdichte schoenen een vereiste omdat we ook in dit seizoen mogelijk door zompige weilanden lopen en over modderige paden.

We starten een kort stuk door een niet onaantrekkelijke nieuwbouwwijk om dan door het waterrijke Purmerland richting Den Ilp te gaan. We gaan rond het meer van ‘t Twiske en pauzeren bij het Paviljoen aldaar.

Op kaarten uit de 13de eeuw staat de naam van dit gebied, dat in die tijd deel uitmaakte van het graafschap Holland, voor het eerst ingetekend. Oorspronkelijk bestond het vooral uit veenweiden het landschap waar we door gestart zijn. Hier stroomde het riviertje het Twiske dat vanuit het noorden naar het IJ liep. Rond de dorpen is eeuwenlang op kleinschalige wijze turf gewonnen. Nadat het hoogveen was opgeraakt ging men het laagveen opbaggeren. Het natte veen werd op smalle stroken land te drogen gelegd en in dikke turven gesneden. Hierdoor ontstond een landschap met legakkers en petgaten. Het gebied kende een brakwatervegetatie en een grote vogelrijkdom. In de jaren dertig van de 20e eeuw werd begonnen met inpoldering. De kwaliteit van de drooggelegde landbouwgrond bleek echter zeer matig, eind jaren vijftig stopte men daarom met de inpoldering. In de jaren zestig werd er van onder het veen zeer veel zand gewonnen voor de aanleg van het Coentunneltracé. Na afloop richtte men de 40 meter diepe zandwinningsplas en het omliggende terrein in als recreatiegebied.