U bent hier

Nederhorst den Berg - Weesp

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zaterdag, 23 januari, 2021
Afstand: 
10 of 6 km

Provincie:

Dit is de vijfde wandeling in de reeks kortere wandelingen langs de Vecht van Utrecht naar Muiden, er volgt nog één etappe namelijk Weesp Muiden.

We starten met een kop koffie in de plaatselijke kroeg tegenover de bushalte, het Spiegelhuys.
We gaan eerst weer terug naar de Vecht waar we vorige keer gebleven zijn. We lopen langs de Vecht naar het pontje ( mondkapje verplicht) dat ons in Nigtevecht brengt. Een schilderachtig plaatsje dat al in 1281 werd genoemd. Nigtevecht lag tijdens de Franse oorlog in 1672 aan de Franse kant van de waterlinie en werd nagenoeg geheel vernietigd door de Franse troepen. Alleen de kerk is bewaard gebleven.
We zijn dan voor korte tijd weer terug in de provincie Utrecht. We volgen de Vecht en komen langs fort Hinderdam. Dit fort is uit de lucht interessant door zijn stervorm, maar is vanuit de openbare weg nauwelijks zichtbaar doordat het als eiland in de Vecht ligt. Alle forten waar we vandaag langs komen zijn onderdeel van de stelling van Amsterdam. Fort Hinderdam ligt op de grens van Utrecht en Noord Holland. Aan de overzijde van de Vecht ligt Fort Uitermeer (1673).
Naast het fort is nog een oude sluis die ook diende om het land tussen de Vecht en de Vesting Naarden onder water te kunnen zetten.
We lopen door de Horn naar Weesp langs de Vecht. Hier zijn geen landgoederen meer te zien maar wel fraaie molens, De Eendragt en De Vriendschap, beide stellingmolens.
De Eendragt is in 1691 als moutmolen gebouwde windmolen. De Vriendschap stamt uit 1900 en kwam in de plaats van de in 1899 afgebrande molen. We lopen langs de houten huizen die herinneren aan de “verboden kringen”. Dit waren gebieden bij een fort, waar je niet of alleen in hout mocht bouwen, zodat bij oorlogsdreiging de huizen snel konden worden afgebroken om het schootsveld vrij te houden. Aardig is dat heden ten dage nu nog steeds alleen in hout gebouwd mag worden.
We maken een korte stadswandeling over de vesting, langs het stadhuis een neo classicistisch gebouw uit 1772 over de grachten en langs De Grote Sint-Laurenskerk uit 1429 als laatgotische kruiskerk gebouwd. In 1577 ging de kerk over in protestante handen.