U bent hier

Nederhorst den Berg

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
dinsdag, 17 september, 2019
Afstand: 
6-7 km

Provincie:

Voor degenen die op het vroege tijdstip starten beginnen we met een wandeling ongeveer 1 kilometer naar het centrum waar we koffie drinken. Om 11 uur 47 lopen we gezamenlijk met degenen die ervoor gekozen hebben later te starten naar het kasteel Nederhorst.
Het kasteel vindt zijn oorsprong uit de dertiende eeuw. Het kasteel, ook weleens Bommelstein genoemd omdat daar een film van Maarten Toonder is opgenomen, bekijken we door het monumentale hekwerk. We lopen terug naar den Berg waarop het kleine zandstenen kerkje staat. De berg is ontstaan toen het landijs van de voorlaatste ijstijd het zand opstuwde. Aan deze twee bezienswaardigheden dankt het dorp zijn naam.
We gaan richting de Vecht. We volgen de Vecht stroomopwaarts en vlak voor het verlaten van het dorp lopen we richting de Spiegelplas. De Spiegelplas is ontstaan door zandwinning voor de Bijlmermeer en is nu rond de 44 meter diep. De prachtige boerderijen die in het Bijlmermeergebied stonden zijn gebruikt om als puin de veenoevers te versterken. De Spiegelplas was daarvoor als de Ankeveense plas een gebied met legakkers en petgaten of trekgaten, met ondiep water.
We volgen de Spiegelplas om te eindigen bij de bushalte centrum waar je de bus naar Hilversum of naar Weesp kan nemen.