U bent hier

Loenen aan de Vecht - Nederhorst den Berg

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zaterdag, 12 september, 2020
Afstand: 
9 km

Provincie:

Dit is de vierde wandeling in de reeks kortere wandelingen langs de Vecht van Utrecht naar Muiden, er volgen nog twee etappes in het traject Nederhorst den Berg-Weesp en Muiden.

We starten met een rondje door het dorp en verlaten via de dorpsstraat Loenen. Aan de overkant, tegenover het voormalige klooster Mater Dei, zie je een opmerkelijk eigentijds Vechthuis van Amerikaanse Michael Graves.

We lopen over de Vreelandseweg langs de Vecht naar Vreeland. Onderweg zien we de zogenaamde Glashut. Dit rijtje woningen is indertijd gebouwd in de directe omgeving van de glasfabriek. Deze woningen waren voor de arbeiders van de glasfabriek. De glasfabriek heeft er tot 1897 gestaan.

Het laatste stukje naar Vreeland gaat over een voetpad met woonboten. In Vreeland gaan we na de lunch verder aan de andere zijde van de Vecht. We volgen de Bergse weg naar Nederhorst den Berg. Halverwege zien we Vreedenhorst, waarvan de fundamenten uit de middeleeuwenstammen. Kenmerkend is de opkamer aan de zuidzijde. We gaan over de sluis ’t Hemeltje. Deze schutsluis verbindt de Vecht met het Hilversums kanaal en Het Wijde Blik.

We houden de Vreelandseweg aan naar Overmeer. Daar kun je nog de aanzet zien van de Reevaart die in 1968 is gedempt. De Reevaart was in 1653 gegraven en Nederhorst is om dit kanaal ontstaan. De Reevaart gegraven voor de beroepsvaart snee een enorme meander van de Vecht af. Hierdoor ontstond een eiland. Hedentendage spreekt men nog over het eiland als je het over dit stuk land hebt. We gaan dan ook over de Eilandseweg langs de Vecht naar Nederhorst. Hiermee hebben we dan de helft van de meander gevolgd.