U bent hier

Leiden-Oegstgeest-Warmond en terug

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 30 oktober, 2016
Afstand: 
18 km of minder als gewenst.

Provincie:

Over de Geestgronden.
We starten vanaf Leiden Centraal en lopen over de Rijnsburgerweg richting Rhijngeest door het bos van Bosman, de Vogelwijk, Endegeest naar Oegstgeest. We lopen dwars door Oegstgeest richting Warmond. We steken de Haarlemmertrekvaart en de spoorbaan over en gaan de dorpsstraat in van Warmond.
Allereerst zien we het huis van Jan Steen op nr 36. In de periode 1656 t/m 1660 heeft hij hier gewoond. Het huis dateert uit 1611.
Rechts van het woonhuis begint de overtuin van het landhuis Vroenhof. Deze tuin was bedoeld om het vrije uitzicht vanuit het huis te waarborgen. Dit vrije uitzicht over De Leede is, ondanks de aanleg van de gemeentehaven, gehandhaafd.
Vroenhof werd in 1862 gesloopt, het huidige huis dateert uit 1865.
Vooral in de 18de eeuw werden meerdere buitens gesticht langs de Leede. Deze buitenplaatsen hadden via de Leede een directe verbinding met Leiden.
Na de lunchpauze zien we Leerust, waarvan de voormalige achtertuin nu openbaar toegankelijk is. Het huidige landhuis dateert uit 1844.
In het park staat de fraaie theekoepel van Leerust van omstreeks 1815. Hier heb je een prachtig uitzicht over de Leede.
We lopen richting Huis te Warmont. Tijdens de Hoekse en Kabejauwse twisten is dit Huis volledig verwoest, maar weer opgebouwd. Het kasteeltje onderging dat lot daarna nog enkele keren, maar werd steeds herbouwd. We lopen rond het Huis (neoclassicistische stijl dateert uit 1777) door het parkbos om weer de terugweg te starten. Dit parkbos was aanvankelijk formeel aangelegd, maar is in de 18 eeuw omgevormd in de Engelse landschapsstijl. In het park herinneren nog enkele elementen aan de oorspronkelijke opbouw, zoals het grand canal en het Hoflaantje, dat leidt naar de ophaalbrug in het verlengde van de Dorpsstraat.
Eenmaal het park uit zien we verderop op het gazon van Landgoed Oostergeest, dat al anderhalve eeuw wordt bewoond door de familie Leemans, een ooievaarsnest. Ernaast liggen de resten van de toren en het schip van een voormalige middeleeuwse kerk waar in zich de oude grafkelders van meerdere adelijke families bevinden. De kerk werd tijdens het beleg van Leiden in 1573 opzettelijk door de geuzen vernietigd om te voorkomen dat de Spanjaarden er zich konden verschansen.
We wandelen verder langs verzorgingshuis Mariënhaven, nog altijd een statig gebouw waar tot voor kort de priesters van het bisdom Haarlem werden opgeleid.
Na het oversteken van het Oegstgeester Kanaal passeren we het tolhek van Warmond, waar vroeger voorbijgangers moesten betalen om verder te kunnen. We maken we een mooi rondje in het park Oud-Poelgeest. Eens woonde hier in het kasteeltje de medicus en bioloog Herman Boerhaave (1668-1738), die een bijzondere botanische tuin op het landgoed liet aanleggen. De tulpenbomen in het park zouden nakomelingen zijn van de magnolia die Boerhaave zelf nog heeft geplant.
Het park uit lopen we de Leidse Hout in. Dit bos is in de jaren dertig van de vorige eeuw aangelegd in het kader van werkverschaffing. De aanleg kwam tot stand door giften van de gegoede burgerij en een collecte onder de bevolking.
De Leidse Hout werd op 30 juni 1931 geopend, maar net toen het zijn definitieve vorm had gekregen, verdwenen aan het einde van de laatste wereldoorlog naar schatting zo'n tweeduizend bomen om de kachels van de omwonenden te kunnen stoken. Het huidige park is dus grotendeels na 1945 geplant.
We komen via de Groen Maredijk weer terug bij het spoor en het station.