U bent hier

Hillegom - Lisse - Hillegom

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 24 april, 2016
Afstand: 
18 km

Provincie:

Vanaf het station Hillegom voert ons pad door de fameuze Bollenstreek en over het landgoed Keukenhof. We gaan niet in het bloemenpark Keukenhof maar lopen er wel vlak langs. We lopen voornamelijk over fietspaden en verharde weggetjes waar we hopelijk een goed zicht hebben op de lappendeken van gekleurde velden.

Het vlakke landschap hier is ontstaan door het afgraven van duinen. Dit gebeurde al in de 15de eeuw, eerst voor het verstevigen van de veengronden en het verbeteren van wegen. Later werd het zand ook gebruikt voor stadsuitbreidingen en spoordijken. De laag onder het duinzand bleek rijk aan kalk en daardoor ideaal voor de bollenteelt.

Het Keukenhofbosch ligt op restanten van oude stadswallen, de Oude Duinen. Deze duinen werden in de middeleeuwen het " Keukenduin van Teylingen" genoemd. De opbrengst van de jacht hier was namelijk bestemd voor de keuken van slot Teylingen, een landgoed dat iets zuidelijker lag, nu rest een toren als ruïne.Toen hier in de 17 de eeuw een hofstede verrees, verfraaid met rododendrons, beuken en hagen, werd haar naam ontleend aan de duinen: Keukenhof.

Dat we nu nog door het Keukenbosch kunnen wandelen is te danken aan graaf Van Lynden. Toen eind 19 de eeuw de bollenteelt een geweldige vlucht nam en bijna de hele streek werd afgegraven, weigerde de graaf koppig om zijn bos prijs te geven aan de "vooruitgang".
We gaan verder over een laarzenpad dat langs een van de hakbossen op het landgoed voert. Hier kan het drassig zijn. Niet lang geleden worden deze bossen weer om de 7-8 jaar gekapt. Daardoor zijn er percelen met afgezaagde stobben en percelen met opgaand hout.
Als er een evenement in het kasteel en tuin is moeten we helaas een route nemen die niet het kasteel dicht nadert. Op moment van het schrijven van deze tekst is dat nog niet bekend dus ik ga er maar even van uit dat we het kasteel dicht naderen.

In de 16e en 17e eeuw werden door rijke kooplieden en ambtenaren veel buitenplaatsen aangelegd in het binnenduingebied. Via de waterwegen waren deze plekken vanuit de steden makkelijk bereikbaar. Zo verrees hier in 1641 een eenvoudig landhuis. Dit werd in 1862 verbouwd tot het huidige sprookjesachtige kasteel.

Als we het hakbos verlaten lopen we langs het voormalige station Lisse waar een aardige horecavestigng is. We lopen nog kaarsrecht naar Hilklegom terug. De trekvaart voert van Haarlem naar Leiden. Deze kwam in 1657 gereed. Aanvankelijk werden vooral passagiers over het water vervoerd. Toen de vraag naar duinzand groeide, voeren er zandschuiten over de vaart.

Ik hoop dat we mooie bloeiende velden zien, maar ik heb de wandeling 16 februari voor gelopen en toen stonden de narcissen al in bloei op vele plekken. We eindigen weer bij NS station Hillegom.