U bent hier

Heino - Wijhe

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 26 juni, 2016
Afstand: 
19 km

Provincie:

We maken eerst een rondje door Heino om de plaatselijke horeca te bezoeken.

De wandeling voert over uitgestrekte landgoederen die in de 17e en 18e eeuw behoorden bij kastelen en buitenplaatsen in Salland. Deze buitenplaatsen kregen het predikaat Havezate mee als de eigenaar lid was van de Overijsselse Ridderschap. Zulke Havezaten werden bij voorkeur op de landschappelijke overgang van hoge naar lage gronden gebouwd en waren voorzien van een gracht. Wij komen diverse voormalige havezaten en buitenplaatsen tegen, zoals De Gelder, Langeveldsloo, Hagenvoorde, De Velner, 't Nijenhuis en 't Rozendael.  Vroeger waterde Salland op natuurlijke wijze op de IJssel af. Toen er langs de IJssel oeverwallen ontstonden ging dat niet meer en ontstond er wateroverlast in Salland. Dat is de reden waarom er eind van de 11de eeuw weteringen werden gegraven. Via deze weteringen werd het overtollige water afgevoerd richting Zwolle, en aldaar naar Het Zwarte Water. Wij passeren diverse Weteringen, de Zandwetering, de Soestwetering, de Oude Wetering, en de Nieuwe Wetering. We komen langs een van de best bewaarde Havezaten van Overijssel, kasteel Het Nijenhuis. De geschiedenis van Het Nijenhuis begint in de late Middeleeuwen, de eerste vermelding dateert van 1382.  

Als we Wijhe naderen en we steken de spoorbaan over zien we het Jacobsgat. Hieraan is een aardige anekdote verbonden. Voor de aanleg van de spoorlijn Zwolle-Almelo in de jaren 70 van de 19de eeuw was veel zand nodig. De eigenaar Jacobus Overesch gaf toestemming voor het afgraven van zijn land, tegen een financiële vergoeding. De afgraving ging echter veel te diep naar zijn zin. Zo bleef hij ontevreden achter meteen diepe waterplas. De lokale bevolking sprak daarom spottend van Het Jacobsgat.