U bent hier

Grote Rivierenpad variant A2: Nieuwerkerk-Rotterdam / Aan de oever van de Rotte

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 23 februari, 2020
Afstand: 
21 km (evt.11 km)

Provincie:

“Aan de oever van de Rotte” is een leuk kinderliedje, maar de geografie klopt niet. Delft en Overschie liggen niet aan de Rotte, maar aan de Delftse Schie, die we in de volgende etappe tegenkomen. Hoe valt dit te verklaren?

Rotterdam dankt haar ontstaan en haar naam aan de in 1270 gebouwde dam in de Rotte. Die 400 meter lange dam in de Rotte ligt onder de grond op de plek waar nu de Hoogstraat in het Centrum loopt. De Rotte is een veenrivier, ontstaan als een natuurlijke afwatering van het veengebied. De oorsprong van de Rotte ligt in Moerkapelle. Hij mondde uit in de Nieuwe Maas tot de dam werd gebouwd. Door ontginning van het veen ontstonden eerst plassen en na droogmaking hiervan de karakteristieke polders. Als gevolg hiervan liggen de kaden en de boezemkaden hoog boven de omliggende polders. Momenteel is de Rotte een intieme, slingerende veenrivier van 18 km. die het land met de stad verbindt.

We wandelen vandaag van Nieuwerkerk aan den IJssel NS naar Zevenhuizen. Nadat we de dorpskern hebben gepasseerd, bereiken we de Rottemeren, waar we pauzeren bij Eetcafé De Roerdomp. De Rotte stroomt hier doorheen, zodat wij deze rivier pas zien nadat we zo’n 2 km. langs de Rottemeren zuidwaarts hebben gelopen.

De laatste 10 km. van deze etappe lopen we parallel aan de rechteroever van de Rotte met aanvankelijk mooie natuurgebieden op de rechteroever en de stadsuitbreiding Ommoord op de linkeroever. Nadat we gepauzeerd hebben bij Restaurant Bergsche Plas www.bergscheplas.nl lopen we langs Hillegersberg op de rechteroever en even verderop genieten we van de Bergsche Voorplas. Het laatste stuk lopen we door de oude bebouwing naar het eindpunt Rotterdam Noord NS. Voor liefhebbers van een afsluitend drankje en/of een maaltijd zijn in de buurt van het station verschillende mogelijkheden.

Wil je de route op de kaart zien? Kijk voor een overzicht van het Grote Rivierenpad op Wandelnet en voor de etappe van vandaag (tot Terbregge):