U bent hier

Grote Rivierenpad 7: Nieuwpoort–Lexmond / De Lek: Schakel tussen Oost en West

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zaterdag, 24 november, 2018
Afstand: 
21 km (evt. 13 of 23 km.)

Provincie:

We zijn inmiddels in het deel van de Biblebelt beland, dat dunbevolkt is en weinig toeristen trekt en al helemaal niet in het winterseizoen. Dat impliceert beperkte horeca, die bovendien vaak op zondag gesloten is. Ik heb daarom deze en de volgende etappe verplaatst naar de zaterdag. Vroegkomers kunnen vanaf 10:00 bij het startpunt in Nieuwpoort terecht bij Eetcafé de Dam Rond 14:00 houden we een pauze in Het Spant in Ameide, waar we ons opwarmen, wat kunnen drinken en een tosti en/of snack kunnen eten. En bij het eindpunt bevindt zich De Gouden Leeuw waar je ook kunt eten.

De vorige etappe liep langs de noordkant van de Lek, terwijl deze etappe langs de zuidkant gaat. Deze druk bevaren rivier van 62 km. stroomt van Wijk bij Duurstede (als verlengde van de Nederrijn) naar Kinderdijk-Noord (waar deze samen met de Noord overgaat in de Nieuwe Maas). De Lek kruist zowel het Amsterdam-Rijnkanaal als het Merwedekanaal, zodat deze voor de scheepvaart een aantrekkelijke verbinding is tussen Rotterdam, Amsterdam, het oosten van het land en Duitsland.

Aan het polderlandschap is duidelijk te zien dat de winter voor de deur staat. Bij slecht weer kan het onherbergzaam aanvoelen, maar ook dat heeft z’n schoonheid, net als de pittoreske stadjes Nieuwpoort (waar we beginnen) en Ameide (waar we pauzeren).

Wil je de route op de kaart zien? Kijk voor een overzicht van het Grote Rivierenpad op wandelnet.nl. De etappe van vandaag is het 2e deel van Bergambacht - Ameide en het 1e deel van Ameide - Hei- en Boeicop.