U bent hier

Grote Rivierenpad 13: Zetten-Andelst – Nijmegen / Ruimte voor de Waal

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 25 augustus, 2019
Afstand: 
19 km (evt.13 km)

Provincie:

De route van vandaag loopt door polders van Zetten via Herveld, Loenen en Slijk-Ewijk naar de Waaldijk. We wandelen vervolgens langs de noordkant van de rivier en houden een lunchpauze in Brasserie De Altena, dat prachtig is gelegen aan de Waal bij Oosterhout. Even verderop lopen we langs de rand van de grootschalige nieuwbouwprojecten van de Waalsprong. We volgen de spoorbrug over de Waal en eindigen bij het Centraal Station van Nijmegen, de oudste stad van Nederland. Uiteraard is in het centrum van deze katholieke stad een ruime keuze aan horeca.

De Waal is veruit de waterrijkste rivier van Nederland. 65 % van het water van de Rijn wordt door de Waal afgevoerd en de rivier is heel belangrijk voor de scheepvaart. Het risico op overstromingen neemt toe, zodat op verschillende plekken aan de Waal (maar ook aan andere rivieren) grootschalige maatregelen zijn getroffen. Nijmegen is daar een voorbeeld van.

Ter hoogte van Nijmegen maakt de Waal een scherpe smalle bocht. Het rivierwater lag er ingeklemd tussen de Waalkade en de dijk bij Lent. Dat stuwde de waterstanden verder op. Mede vanwege de klimaatverandering zou het water hier wel één meter kunnen stijgen. Omdat het geen zin had om de dijken verder te verhogen, heeft de Waal hier enkele jaren geleden door verbreding meer ruimte gekregen. De dijk is zo’n 350 meter landinwaarts verlegd. Dit zorgt voor een waterstanddaling over het gehele traject van Nijmegen tot (stroomopwaarts) de Pannerdensche Kop. In extreme omstandigheden wordt een waterstanddaling bereikt van zo'n 35 cm. Het verleggen van de dijk is een duurzame oplossing en is gecombineerd met een nevengeul, een geul in de uiterwaarden waarin altijd water staat. Deze geul is kleiner, smaller en minder diep dan de vaargeul. Bij hoogwater stroomt het water in de geul mee met de rivier. Hiermee wordt voorkomen dat het water te veel stijgt.

Het bovengenoemde project heeft de ruimtelijke kwaliteit van Nijmegen aan de Waal verbeterd. Er is een eiland in de Waal ontstaan, een uniek rivierpark in het hart van Nijmegen met ruimte voor wonen, recreatie en cultuur, water en natuur. Waalsprong is zich aan het ontwikkelen als een aantrekkelijke VINEX-woonwijk ten noorden van de Waal met grootschalige nieuwbouw.

Wil je de route op de kaart zien? Kijk voor een overzicht van het Grote Rivierenpad op Wandelnet. De etappe van vandaag is het 2e deel van traject Dodewaard- Oosterhout en het 1e deel van traject Oosterhout-Kranenburg.