U bent hier

Grote Rivierenpad 12: Kesteren – Zetten-Andelst / Monumenten aan de Waal

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 14 juli, 2019
Afstand: 
20 km (evt.11 km)

Provincie:

Vanuit Station Kesteren lopen we zo’n 4 km. naar de Waalbandijk in Eldik en pakken daar de route van het Grote Rivierenpad weer op. We wandelen vandaag zo’n 6 km. langs de Waal waarover Martinus Nijhoff in het gedicht “Moeder”  schreef: “Mijn hoofd zat vol van het landschap wijd en zijd”. We houden na 9 km. een lunchpauze in Café Het Centrum Dodewaard, hoewel er geen lunchkaart op de website is vermeld.

Gaandeweg het Grote Rivierenpad zijn we langs vele monumenten gelopen, al dan niet met een relatie met het water. Vandaag passeren we op de Waalbandijk bij Dodewaard maar liefst twee rijksmonumenten (kerken) en één gemeentemonument (Dijkmagazijn), die helaas niet van binnen zijn te bezichtigen:
• De NH-kerk in Dodewaard stamt uit de 11e eeuw en heeft een opmerkelijk kleine spits op de toren. Hoog in de toren is een Romeinse grafsteen geplaatst waarvan de herkomst een raadsel is. Onder de steen bevindt zich een marmeren zonnewijzer.
• Het Dijkmagazijn is halverwege de 19e eeuw gebouwd. Het diende als opslagplaats van materialen die men nodig had wanneer de dijk dreigde door te breken.
• De toren van de NH-kerk in Hien dateert uit de 15e eeuw. Vele malen fungeerde de kerk als opvang van dorpelingen bij watersnood.
Zie de bijgevoegde foto’s.

Het tweede deel van de etappe gaat door prachtige hoogzomerse polderlandschappen. Enkele kilometers voor het eindpunt lopen we door Landgoed Hemmen (aan de Linge) en het dorp Zetten. Hier is veel keuze voor een afsluitend drankje en desgewenst een maaltijd bij Brasserie Heerlijkheid , Pannenkoekenboerderij “Aan de Linge” of Café-Restaurant Antonn.

Wil je de route op de kaart zien? Kijk voor een overzicht van het Grote Rivierenpad op Wandelnet. De etappe van vandaag is het 2e deel van  traject Tiel-Dodewaard en het 1e deel van traject Dodewaard-Oosterhout.