U bent hier

Dwars door het Limburgs land

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
vrijdag, 18 september, 2020 tot en met zondag, 20 september, 2020
Afstand: 
17 km (1ste dag) en 14,5 km (2de dag)

Provincie:

Zaterdag 19 september:

Deze fraaie wandeling is exemplarisch voor de vele veldwegen en vergezichten die Zuid-Limburg rijk is.

De tocht start na een bus-/autorit van 12 minuten bij de Bernardushoeve in Mingersborg.

Via Mingersborg en Bosschenhuizen dalen we het Eyser plateau af richting Eys. Deze parel van het Zuid-Limburgse landschap is idyllisch gelegen met een on-nederlands aandoende kerktoren. Na een korte (koffie)pauze vervolgen we onze weg via het plateau van Baneberg richting Wittem. Op deze heuvelpassage zijn er vergezichten naar Valkenburg, Aken en België. Het Redemptoristen klooster van Wittem is een beroemd bedevaartsoord: de heilige Gerardus Majella wordt er aanbeden. In Wittem stoppen we voor de lunch. Indien er geen eigen lunch meegenomen is kan er bijvoorbeeld  ‘In den Rooden Leeuw’ geluncht worden.

Na de lunch vervolgen we onze weg naar het gehucht Cartils waar de gulp stroomt, het beekje waar Gulpen zijn naam aan ontleent.

Via de flanken van Eyserheide lopen we op een smalle heuvelpas richting de Bernardushoeve waar onze 17km lange tocht eindigt en we de bus naar het Nivon huis terug nemen.

Moeilijkheidsgraad:
Op een schaal van 1-10 zou ik deze wandeling met een 6 willen classificeren.
Er zitten 3 klimmetjes in die niet zwaar zijn, en er wordt voor 90% op landwegen gelopen. Door de lengte van de wandeling is een goede conditie wel vereist: als je prima een dag kunt wandelen is deze tocht zeer goed te doen, als je echter na twee uur lopen ‘moe’ bent dan raad ik het af om mee te lopen. 

De wandeling is in drie delen verdeeld, die je op Google maps kunt zien: Deel 1 Bushalte Mingersborg tot Eyserheide: 10,4km; deel 2: Eyserheide tot Eyserweg: 4,6km en deel 3: Eyserweg tot Mingersborg: 2km. Deel 3 is op google maps helaas niet te visualiseren, omdat de route over niet gemarkeerde veldpaden gaat.

Zondag 20 september:

Deze wandeling voert ons langs de vijf kastelen van Voerendaal. Alhoewel ze allemaal kasteel worden genoemd zijn ze dat niet allemaal: twee zijn uitgebouwde hoeves en drie zijn daadwerkelijk kastelen. Twee worden er particulier bewoond, een huisvest het hoofdkantoor van een groot bedrijf, een is omgetoverd tot een hotel en een is leegstaand. Voerendaal en de heren van Dammerich vormen een merkwaardig geheel aan geschiedenissen, gebaseerd op een bouwsel van voor de Romeinen in de moerassen van het ‘dal’ Voerndaal. De Laurentiuskerk uit 1170 (de enige kerk in Nederland gewijd door een Paus!) heeft een toren van Kundersteen en is oorspronkelijk.

De wandeling leidt ons tussen de velden door naar Kasteel Puth. Langs de golfbaan lopen we naar kasteel Haeren en via het Haerense bos naar het centrum van Voerendaal, lunch bij ‘Eerlijk en Lekker’. Tot slot via de Cortenbacherlaan naar kasteel Cortenbach en via de velden van Terworm terug naar het Nivon huis.

Dit is een vlakke wandeling met bossen, veldwegen, landwegen en dorpstraten. De visualisatie op Google maps vind je hier. Moeilijkheidsgraad: 2-3.