U bent hier
Den Haag Mariahoeve naar Den Haag CS
Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.
Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.
Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.
Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan contact met ons op.
Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.
Provincie:
- Zuid-Holland
We doen deze keer een wandeling langs objecten in Den Haag die een relatie hebben met de Oranjes, vandaar de naam Code Oranje.
We starten vanaf station Mariahoeve en lopen langs de landscheidingsweg naar Marlot. We zien de parochie De H. Drie Koningen, een markant gebouwtje. Dan door een landschapspark naar Huis Ten Bosch. Den Haag kent momenteel nog twee echte Oranje paleizen, paleis Noordeinde en Huis ten Bosch. Maar er zijn veel Oranje gerelateerde objecten te zien in Den Haag Voorburg en Wassenaar. We beperken ons tot Den Haag, hieronder wat wij zien:
1.Paleis Huis ten Bosch in Den Haag is het woonpaleis van koning Willem-Alexander en zijn gezin. Het werd in het midden van de zeventiende eeuw gebouwd als zomerverblijf in opdracht van prins Frederik Hendrik van Oranje en zijn vrouw Amalia van Solms en in de eerste helft van de achttiende eeuw tot een paleis verbouwd en uitgebreid door prins Willem IV van Oranje-Nassau. De Oranjezaal is beroemd vanwege de vele monumentale schilderstukken.
Vandaar door het Haagsche bos naar de stad:
2.Dennenweg 56
Jugendstil pand oorspronkelijk gemaakt als smederij, daarna filmhuis nu een particulier pand. De bekroning toont een kroon als herinnering aan de inhuldiging van Wilhelmina.
3.Hotel des Indes
In dit hotel logeerden vele gasten van de Oranjes
4.Paleis Lange Voorhout, het enige paleis dat je kunt bezoeken: Museum Escher in het Paleis, het voormalige Paleis Lange Voorhout waar Koningin Emma tot 1934 heeft gewoond.
5.Monumentale bank ter nagedachtenis aan Koningin Emma.
6.Koninklijke Schouwburg voorheen Paleis van Nassau-Weilburg.
7.Verblijf van Willem I en II tijdens verbouwingswerkzaamheden aan andere Paleizen. Daarna Hoge Raad, die inmiddels verhuisd is.
8.Kloosterkerk van ca. 1400
De naam herinnert aan het middeleeuwse Dominicanen-klooster waarvan dit bedehuis de kerk was.
Hier worden regelmatig kerkelijke bijeenkomsten gehouden voor de Oranjes.
9.Paleis Kneuterdijk 20.
Architect D.Marot, paleis in Lodewijk XIV- stijl, waar in de eerste helft van de 19de eeuw Koning Willem 2 woonde.
10.Noordeinde 66
Woonhuis en werkplek Willem Alexander en Maxima voor de kroning
11.Paleis Noordeinde, het ‘Hof van Orangen’, is al sinds 1609 met de Oranjes verbonden. Het kwam de Tweede Wereldoorlog min of meer ongeschonden door, maar Wilhelmina, die er was geboren, ging er na 1945 niet meer wonen. Zij had het paleis altijd somber en benauwd gevonden. Het verhaal gaat dat zij na de oorlog tegen een Engelse vliegenier zei: ”Had u daar nou niet een bommetje op kunnen gooien?” In 1948 woedde een hevige brand in het paleis. Pas veel later werd het pand gerestaureerd. Juliana stelde het ter beschikking aan het Institute of Social Studies. Zelf bleef zij op Soestdijk wonen: Den Haag was hofstad-af. Daarna gebruikte Beatrix, na opnieuw een stevige restauratie, het als officiële residentie. Nu is het het werkpaleis van Willem Alexander.
12.Standbeeld van Wilhelmina van beeldhoudster Charlotte van Pallandt.
13.Standbeeld van Willem I te paard, stond aanvankelijk met zijn kont naar het Paleis maar dat vonden de oranjes niet wenselijk en is het 180 graden gedraaid.
14.Willemskerk waar Wilhelmina en Juliana gedoopt zijn. Inmiddels geen kerk meer.
15.Plein 1813 Het Nationaal Monument werd in 1869 onthuld en is gemaakt door de Belgische beeldhouwers Jacques en Joseph Jaquet. Op een enorm voetstuk staan vier beelden en een beeldengroep. Boven op staat de Nederlandse Maagd als symbool van de Nederlandse onafhankelijkheid die in 1813 werd hersteld. Gebroken ketenen aan haar voeten verwijzen naar bevrijding van de Franse overheersing en in haar hand houdt zij een pijlenbundel, van ouds het symbool van de Nederlandse eenheid.
16.Taveerne uit het eind van de 16e eeuw waar veel oranjeleden voetstappen in hebben gezet.
17.De Koninklijke stallen Het eclectisch-renaissancistische gebouw met stallen en koetshuizen rondom een rechthoekige binnenplaats werd ontworpen door H.P. Vogel en gerealiseerd in de periode 1876-1879.
18.Paleistuin met het kunstwerk: De hoedjes van Beatrix van Auke de Vries 2006.
19.De grote Kerk uit de 14 en 15de eeuw, Willem II en Willem Alexander zijn er gedoopt, Wilhelmina, Juliana, Margriet en Constantijn zijn er getrouwd
20.Oude stadhuis buiten huwelijksvoltrekkingen heeft de Koning hier zijn drie dochters aangegeven.
21.Buitenhof 37 Galerie Het kabinet van Willem V.
Het.Binnenhof complex kunnen we niet zien vanwege langdurige renovatiewerkzaamheden zoals de 2de kamer, de eerste kamer en de fontein.
22.Historisch museum, eerste steen gelegd door de 10 jarige Willem II.
23.Cabinet van de Koning op nr 3.
24.Op het Plein het standbeeld Willem van Oranje geboren 1533, de grondlegger van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
25.Mauritshuis rond 1640 gebouwd. De schilderijencollectie van Willem I zijn hier te zien.
Tot slot nog een weetje: Er is een Koninklijke wachtkamer station Hollands Spoor, er zijn acht verdwenen paleizen van de Oranjes. Vooral Huis Honselaarsdijk, dat rond 1814 werd afgebroken, moet een luisterrijk slot in classicistische stijl zijn geweest. In 1633 begon de Parijse architect van het Palais du Luxembourg, Simon de la Vallée, met de bouw. In 1637 nam Jacob van Campen het van hem over en later werd ook Pieter Post bij de werkzaamheden betrokken. De toparchitecten zorgden voor een paleis van Europese allure.