U bent hier

Den Haag langs Berlage

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zaterdag, 21 november, 2020
Afstand: 
10 km

Provincie:

Het zou een te lange wandeling worden als we langs alle werken van Berlage lopen, dus heb ik een selectie gemaakt waardoor we rond de 10 km lopen. De wandeling voert naast 8 gebouwen ook langs 3 stedenbouwkundige ingrepen met bijbehorende plannen.

Op het Malieveld starten we met een kop koffie, waarna we door het Benoordenhout het eerste werk van Berlage kunnen zien, het stedenbouwkundige plan gekenmerkt door symmetrie, de beëindiging van de as en de toegepaste diagonaal.
Via Arendsdorp komen we bij het eerste gebouw, kantoorgebouw De Nederlanden van 1845. Helaas staat het gebouw leeg en is er nog geen bestemming voor gevonden.

Het tweede gebouw, een woning, staat aan het eind van de Koninginnegracht, het zogenaamde huis aan het kanaal.
We maken een grote boog door Hubertusduin om het derde gebouw te zien, Villa Berlage aan de Violenweg. We vervolgen ons pad door de Scheveningse bosjes naar Villa Prinsenvinkenpark het vierde gebouw.
De First Church of Christ (nr5) is een bijzonder gebouw en is integraal ontworpen met de aangrenzende brug en woning.

We gaan via de binnenstad met ingrepen als de Vondelstraat, langs het huis aan de Kettingstraat (nr6) de hofvijver aanpassing, de kiosk (nr 7) op het Buitenhof, de Hofweg met het voormalige warenhuis Meddens (nr 8).
We gaan eerst over de Lange Poten en daarna over de Korte Poten terug naar het station.