U bent hier

Den Haag: Haagse Beek

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 27 november, 2016
Afstand: 
15 km of korter

Provincie:

We starten bij eindpunt van tramlijn 2 in Loosduinen en steken de zuidwestelijke randweg van Den Haag over om door een mooi groengebied naar landgoed Ockenburg te lopen. We kunnen in het landgoed koffie drinken als de in dit voorjaar geplande renovatie klaar is. Mocht dat niet het geval zijn gaan we via de puinduinen naar café De Haagse Beek om koffie te drinken. Hier begint de eigenlijke wandeling vanaf de bron tot de Hofvijver, een historische beek tot de uitmonding in de Hofvijver.

In Den Haag daar woonde een graaf. Zijn zoon Floris de Vijfde gaf in 1248 opdracht voor de bouw van een jachtslot. Dat slot lag aan een meertje, dat nog steeds landelijke bekendheid geniet onder de naam Hofvijver. Deze vijver werd sinds tijden door twee beken gevoed, een bosbeek en een duinbeek. De bosbeek is al lang geleden gedempt. De duinbeek, die zijn oorsprong in Kijkduin heeft, bestaat nog onder de naam Haagse Beek.

In de loop van de jaren 1990 zijn langs de Haagse Beek natuurvriendelijke oevers aangelegd, met bijzondere flora als de ratelaar, de koekoeks- en dotterbloem. In de grote plantsoenachtige waterpartijen zijn schiereilandjes met riet gecreëerd, een geliefde plaats voor de kikker, salamander en de pad.

We komen langs parken, paleizen, beelden en fraaie architectuur. En zelfs wanneer de Beek regelmatig niet zichtbaar is (niet toegankelijk gebied of ondergronds) valt er veel te zien. De route loopt van de bron tot de vijver, van een rustgebied tot het drukste deel van de stad.