U bent hier

Den Haag Couperus

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
maandag, 6 maart, 2017
Afstand: 
10 km, of zoveel minder als gewenst

Provincie:

We lopen over het Malieveld waar we koffie kunnen drinken, naar het nieuwe gebouw van de Hoge Raad, langs de Amerikaanse ambassade naar Hotel des Indes en Paleis Lange Voorhout. Hier begint onze eigenlijke wandeling door Willemspark, het Zeeheldenkwartier en de Archipelbuurt, alle wijken buiten de grachtengordel, een gebied dat tot ver in de 18de eeuw uit louter bos en duinen bestond. Een gebied waar Louis Couperus leefde.

Louis Couperus (tot in de 17de eeuw Kuiper, maar Couperus werd chiquer bevonden) is geboren op Mauritskade 43. Als jong kind heeft hij met zijn ouders in Batavia gewoond. Toen hij terugkeerde vestigde hij zich op Nassauplein 4 om later tot zijn huwelijk in 1891 in het door zijn ouders gebouwde huis aan het Surinameplein te wonen. We lopen langs deze panden, evenals langs het naar hem genoemde Couperusplein.

Na 1891 verbleef hij veel in het buitenland en kwam regelmatig terug naar een pension op de hoek Javastraat Nassauplein. Hij heeft op veel plekken in Den Haag kort gewoond, maar allemaal adressen in de wijken waar we door lopen, kortom zijn leven speelde in Nederland hier af.
In 1923 is hij overleden.

Tot tweemaal toe staan we oog in oog met de schrijver, eerst op het prachtig gesitueerde binnenplein van de Surinamestraat in het Willemspark. De tweede beeltenis van Cuperus treffen we aan op de Lange Voorhout nabij de Pulchri studio. Hopelijk staan alle crocussen in bloei op de Lange Voorhout, een prachtig gezicht. Onze wandeling voert langs vele plekken waar hij vertoefde om te wonen of om te schrijven en we zien de plekken die hij beschreef.

Louis Couperus, klein van stuk, maar wel één van de grootste zonen van 's-Gravenhage. Couperus was een veelzijdig auteur, van poëzie tot cultuursprookjes, van historische tot psychologische romans, van reisverhalen tot columns. Verder komen we langs diverse hofjes en komen het Couperusmuseum (gesloten op maandag en dinsdag). Het museum betreft slechts een kamer en suite.