U bent hier

Bussum-Zuid - 's-Gravenland Hilversum - Bussum-Zuid

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 28 oktober, 2018
Afstand: 
18 km of korter

Provincie:

We lopen over de Fransekamp heide naar het Spanderswoud, langs landgoed Schaepenburgh, door Boekesteyn. We gaan door Hilverbeek, achter Land en Bosch langs richting Corversbos. Via het Corversbos komen we in de bebouwde kom van Hilversum. In Hilversum bezoeken we het pinetum.

Het Pinetum Blijdenstein (toegang € 2,50 koffie of thee € 1,00) is een botanische tuin die gespecialiseerd is in naaktzadigen. Naaktzadigen, zijn een groep van zaadplanten waarbij het zaad zich 'naakt' ontwikkelt. Dit in tegenstelling tot de bedektzadigen waarbij het zaad omhuld wordt door een apart orgaan, bijvoorbeeld het vruchtbeginsel. De bedektzadigen worden ook wel bloemplanten genoemd.
De meest bekende naaktzadigen zijn de coniferen met onder meer de den, jeneverbes en de Taxus. Daarnaast behoren de Cycadeeën of cycaspalmen en de Ginkgo's met als enige recente vertegenwoordiger de Japanse Notenboom (Ginkgo biloba) ook tot de naaktzadigen.
Wereldwijd zijn er ongeveer 1000 soorten naaktzadigen, waarvan het Pinetum er bijna vierhonderd bezit uit zowel de gematigde streken als de tropen en subtropen. Het Pinetum biedt een thuis aan een keur van met uitsterven bedreigde soorten, maar ook de 'gewonere' bomen uit onze tuinen treffen we er aan. Op de rode lijst worden tweeënzestig zeer ernstig bedreigde soorten naaktzadigen aangegeven; hiervan heeft het Pinetum er veertien in de collectie. Behalve naaktzadigen heeft het Pinetum een belangrijke collectie rododendrons en vele soorten varens.

Na een wandeling door het pinetum en wat rondgekeken te hebben verzamelen we weer bij het entrée om de wandeling voort te zettten. We lopen door de villawijk Trompenberg langs de Waardjesberg en over de Bussummerheide terug naar Ns station Bussum zuid waar we begonnen zijn. Het laatste stukje van de wandeling door een 70er jaren wijk is wat minder interessant, maar dat valt weg bij de prachtige indrukken die we daarvoor hebben gehad.