U bent hier

Brabants Vennenpad 9: Soerendonk - Valkenswaard / Het Rijke Roomsche Leven

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 3 april, 2022
Afstand: 
20 km

Provincie:

Noord-Brabant heeft van oudsher een overwegend katholieke bevolking. Die traditie uit zich o.a. in het carnaval (dat 5 weken geleden gevierd werd), de vestiging van kloosters en de horeca die zelden op zondag gesloten is.

De wandeling van vandaag gaat over De Groote Heide, een afwisselend landschap dat tevens uit bossen en vennen bestaat. Na zo’n 6 km. bereiken we tegen het middaguur De Achelse Kluis. Dit gebied kent een lange religieuze traditie:
• Al in 1656 werd in de omgeving, op een perceel heidegrond tussen Zwartven en Kerkeven, een grenskapel gebouwd. Het was de natijd van de godsdienstoorlogen. Katholieken uit het naburige protestantse Nederland konden er hun erediensten houden.
• In 1686 stichtte Petrus van Eijnatten uit Eindhoven hier een gemeenschap van kluizenaars. Sinds die tijd is de ‘Achelse Kluis’ een centrum van gebed, beschouwing en christelijke cultuur.
• De trappistenmonniken van Westmalle stichtten in 1846 op deze plek de Sint-Benedictusabdij. De kleine monnikengemeenschap die vandaag is overgebleven, is nu voor haar inkomsten voornamelijk aangewezen op handelsactiviteiten, waaronder de verkoop van zelf gebrouwen Achels trappistenbier.
• De monnikengemeenschap sterft langzaamaan uit. Er is nog een brasserie en een abdijwinkel, maar de brouwerij-activiteiten vinden in Westmalle plaats. Sinds 2018 is Fazenda da Esperança (Boerderij van de hoop)  gehuisvest in De Achelse Kluis.

We houden in de Brasserie een lange middagpauze van een uur, zodat we tevens tijd hebben om de Abdijwinkel e.d. te bekijken. In de middag wandelen we zo’n 14 km. verder door een schitterend natuurgebied, waarna we Valkenswaard bereiken. Deze plaats telde in mijn jeugd het hoogste aantal cafés per inwoner, een niet onbelangrijk aspect van het Rijke Roomsche Leven! Liefhebbers hebben op en rond de Markt een ruime keuze, zoals b.v. Eetcafe Le Troubadour of Guinnizz Music & Sport Pub voordat zij op de bus naar Eindhoven stappen.

Wil je de route op de kaart zien? Kijk voor de etappe van vandaag en voor een overzicht van het Brabants Vennenpad.