U bent hier

Brabants Vennenpad 6: Eindhoven - Geldrop / Land van Van Gogh

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 16 januari, 2022
Afstand: 
20 km

Provincie:

Vandaag een ‘schilderachtige’ wandeling, al is het niet het seizoen dat de zonnebloemen bloeien. Vincent van Gogh (1853-1890) werd weliswaar geboren in het Brabantse Zundert, maar woonde op veel verschillende plaatsen in Nederland en Europa, waaronder zo’n 1,5 jaar in Nuenen (1883-1885). We passeren vandaag verschillende locaties uit die periode.

We gaan bijtijds van start zodat we optimaal van het daglicht van één van de kortste dagen van het jaar kunnen genieten. Vanuit het station wandelen we naar het noordoosten over de TU/e Campus (Technische Universiteit Eindhoven), ‘een innovatieve hotspot waar wetenschap en bedrijfsleven samenkomen’. We vervolgen onze route langs de Karpendonkse Plas en de Lage Heide tot we na zo’n 6 km. een koffiepauze houden in Brasserie Watermolen van Opwetten (indien mogelijk).

Hierna verlaten we het Brabants Vennenpad voor een Van Gogh rondwandeling. We lopen zo’n 3 km. langs de westkant van Nuenen naar Molen De Roosdonck. Deze molen komt voor op verschillende schilderijen en tekeningen van Vincent van Gogh. Deze staat vlakbij het huis waar Vincent van Gogh de familie de Groot schilderde. Dit resulteerde in ‘De aardappeleters’ dat in het Van Gogh Museum is te bewonderen. Vorige maand tijdens GLOW stond hier een lichtkunstwerk van zonnebloemen in het veld.

We wandelen Nuenen in langs het kerkje van Van Gogh en vangen een glimp op van zijn standbeeld in het Park. Van 13:00 tot 14:00 houden we een lange pauze in het Centrum van Nuenen. Liefhebbers kunnen een bezoek brengen aan Museum Vincentre (ticket reserveren!). Je kunt echter ook het dorpscentrum verder bekijken en/of een bezoek brengen aan de horeca zoals Bar Van Gogh aan het Park bij het standbeeld.

We wandelen verder door Nuenen en pakken aan het einde van de bebouwde kom de route van het Brabants Vennenpad weer op. We passeren de door Vincent van Gogh in 1884 geschilderde Collse Watermolen, die inmiddels een rijksmonument is. Het werk bevindt zich in het Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch. Als we tijd over hebben, dan kunnen we wat gaan drinken bij D’n Kleine Dommel  (indien mogelijk).

Vervolgens gaat de etappe door het stroomgebied van de Kleine Dommel. Bij de brug over het Eindhovens Kanaal verlaten we de route en wandelen we zo’n 2 km. door Geldrop naar het station. Het is donker wanneer we op de trein stappen. We hebben onderweg een overdaad aan kerstlichtjes gezien die op dit uur beter tot hun recht komen. Dat staat in schril contrast met de jaren die Vincent in deze regio woonde en schilderde. Amsterdam zat in de jaren ’80 van de 19e eeuw midden in de industriële revolutie en bouwde o.a. het Centraal Station, Victoria Hotel, Rijksmuseum en Concertgebouw. Nuenen was echter een boerendorp dat nog lang niet was aangesloten op het elektriciteitsnet. Aangezien er toen nog geen Midden-Europese tijdszone was, ging de zon in december al tegen 16:00 onder. Gelukkig heeft dit Vincent van Gogh niet belemmerd om een beroemde kunstschilder te worden!

Wil je de route op de kaart zien? Kijk voor de etappe van vandaag en voor een overzicht van het Brabants Vennenpad onder de tag 'Barbants Vennenpad'..