U bent hier

Brabants Vennenpad 2: Oisterwijk – Boxtel / Bloeiende heide op de Kampina

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 5 september, 2021
Afstand: 
22 km

Provincie:

Het is de mooiste tijd van het jaar voor deze etappe, vanwege de bloeiende heide. De Kampina is Brabant zoals het ooit was. Je vindt hier nog natte heide met vennen, geurende gagelstruwelen, beemden, loofbossen en blauwgraslanden.

Het natuurreservaat De Kampina telt tientallen vennen, waarvan de meeste in de laatste ijstijd ontstonden. De poolwind blies het zand tot heuveltjes en in de uitgestoven laagtes die zo ontstonden bleef het regenwater staan. Door de onderliggende leemlaag liep dat water niet weg. Het Belversven en het Winkelsven zijn weer op een andere manier ontstaan. Dit zijn restanten van het smeltwaterdal van de Beerze, een beek die nu veel meer naar het oosten loopt.

Van zandverstuiving naar heide: Omstreeks 1400 was de Kampina een grote zandverstuiving, te vergelijken met de Loonse en Drunense Duinen. De mensen hadden alle bomen gekapt, waardoor de onderliggende zandlaag ging stuiven. Dat groeide in de loop van de tijd weer dicht met heide, waarop de boeren uit de omgeving eeuwenlang hun schapen en ander vee lieten grazen. Om die heide te behouden, laten we er nu kuddes runderen en paarden grazen. Die zorgen ervoor dat jonge boompjes en grassen geen kans krijgen om de heide te verdringen.

Huisvennen: Er is nog een derde soort ven: de Huisvennen. Deze vennen ontstonden op plekken waar vroeger turf werd gestoken. Dat was de brandstof om huizen te verwarmen. Vanaf 1379 werd de turf al gewonnen en via boten over de Kleine Aa naar Boxtel en Den Bosch gebracht. Begin twintigste eeuw verstookten ze in de Boxtelse elektriciteitscentrale nog steeds turf uit de Huisvennen.

Vandaag beginnen we echter in de Oisterwijkse Bossen en Vennen, waar we de vorige etappe zijn geëindigd. Vanuit het station lopen we door het dorp Oisterwijk en houden na zo’n 4 km. een koffiepauze in Bos-restaurant De Belvertshoeve. Dit is tevens de laatste horeca op de route, maar uiteraard zullen we onderweg vaker pauzeren!

Na deze pauze wandelen we zo’n 16 km. door het door Natuurmonumenten beheerde natuurreservaat. We genieten van de bossen, heide, vennen, beekdalen, zandverstuivingen en fauna! In Boxtel leggen we door de bebouwde kom de laatste km.’s af naar het station. We kunnen misschien wat drinken en/of eten bij het mannenpaar Edwin en Gerie bij PLEIN2 tegenover het station. Zoek je een eetcafé, dan zul je zo’n 1 tot 2 km. extra moeten lopen naar het centrum.

Wil je de route op de kaart zien? Kijk voor een overzicht van het Brabants Vennenpad op Wandelnet en voor de etappe van vandaag waarbij we vanaf het station via de Gemullehoekenweg op de route aanhaken.