U bent hier

Brabants Vennenpad 12: Bladel – Lage Mierde / Landgoed De Utrecht

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zaterdag, 2 juli, 2022
Afstand: 
21 km

Provincie:

Landgoed De Utrecht is ontstaan door een in 1898 gestart groot beleggingsproject van Levensverzekeringmaatschappij De Utrecht. Ik kan me moeilijk voorstellen wat toen het verdienmodel van een landgoed was. In deze tijd zijn immers de onderhoudslasten hoger dan de opbrengsten en zijn beleggingen in onroerend goed populair …..

Rond 1850 bestond het gebied uit uitgestrekte heidevelden met meerdere vennen. De heidevelden werden ontgonnen: droge heide werd bebost en de vochtige heide werd omgezet in cultuurgrond. De aangeplante bomen (vooral grove den, douglas en Europese lariks) werden gebruikt als stuthout in de Zuid-Limburgse steenkoolmijnen. Dennenhout ‘spreekt voordat het breekt’: mocht een mijningang instorten, dan kraakt het dennenstukhout voordat het knapt. De mijnwerkers hadden dan nog enige tijd om zich uit de voeten te maken.

Landgoed De Utrecht is zeldzaam in z'n soort vanwege de schaal van de ontginningswerkzaamheden én de grote omvang van 2.485 hectare. Het omvat ca. 1.600 ha bos, 600 ha landbouwgrond, 200 ha natuurterrein en 100 ha overig (golfbaan, wegen, water en erven).

We beginnen deze etappe met een wandeling door het centrum en woonwijken van Bladel. Nadat we de bebouwde kom hebben verlaten, lopen we door een open landschap naar het dorp Hulsel waar we na 6 km. een pauze houden in Café Het Drieske.

Het alternatief is om zo’n 4 km. door te lopen naar de cafetaria van Camping De Couwenberg. Dat ligt aan de rand van de Neterselsche Heide, tevens het beginpunt van Landgoed De Utrecht. Dit heide- en vennengebied gaat over in de Mispeleindsche Heide. Uitkijktoren De Flaes biedt prachtige vergezichten!

De laatste 5 km. leggen we af door een bosrijk gebied. We kunnen een pauze houden bij In Den Bockenreyder, maar ook bij het eindpunt in Hof Cleyn Mierde http://www.hofcleynmierde.nl/

Wil je de route op de kaart zien? Kijk voor de etappe van vandaag en voor een overzicht van het Brabants Vennenpad in de tagbeschrijving.