U bent hier

Brabants Vennenpad 10A: Westerhoven – Valkenswaard / Toegift van een Brabander!

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 4 september, 2022
Afstand: 
20 km

Provincie:

Laurens is geboren en getogen in Westerhoven (Brabants: Wésteroowve) en heeft alweer een groot aantal etappes van het Brabants Vennenpad met ons meegelopen. Omdat etappe 10 (Valkenswaard – Luyksgestel) volgens het boekje 27 km. is, hebben we deze op 5 mei jl. afgekort. We gaan vandaag de gemiste 12 km. in omgekeerde richting inhalen. Laurens is trots op de schoonheid van zijn geboortegrond en wil ons deze graag laten zien. Ook Rein de Graaff, die in de jaren ‘70/’80 aan de wieg van het Vennekespad stond, meldt in het boekje met routebeschrijvingen: ‘En het mooiste en tevens meest rustige deel is het stuk langs de grens, het verste weg.’

We beginnen met een koffiepauze bij Laurens thuis, naast bushalte Heijerstraat in Westerhoven. Vervolgens rijden we met auto’s in zo’n 5 min. naar de parkeerplaats aan de Fressevenweg waar de wandeltocht begint. Het gebied is helaas niet met het openbaar vervoer ontsloten. Bij deze dus een oproep aan automobilisten om met de auto naar Westerhoven te komen!

We wandelen langs de visvijvers naar ’t Schut, waar de Beekloop stroomt. Een schitterend waterrijk gebied met veel vogels en lommerrijk groen. Dit is het beginpunt van de rondwandeling van vandaag. We zien maar een heel klein stukje van De Maaij, maar dat is niet erg want het mooiste zat in de vorige wandeling.

Nadat we enkele km.’s gewandeld hebben, bereiken we het ruige natuurgebied De Plateaux-Hageven  waar onze route zo’n 6 km. overheen loopt, deels over Belgisch grondgebied. Hoewel dit gebied tot de ‘De Groote Heide’ behoort én het de bloeitijd is, zullen we volgens Laurens toch nauwelijks bloeiende heide zien vanwege de begrazing.

Vervolgens lopen we in enkele km.’s naar Borkel, waar we een pauze houden bij Grand Café De Zwaan De route terug richting Beekloop - De Maaij gaat via bossen en weilanden. Van daaruit rijden we in ruim 10 min. naar de Markt in Valkenswaard, waar je de bus naar Eindhoven kunt nemen. Je kunt echter ook de dag afsluiten door wat te drinken en evt. wat te eten in één van de vele horeca gelegenheden op en rond de Markt.

Wil je de route op de kaart zien? Kijk voor de eerste 12 km. van de etappe van vandaag  en voor een overzicht van het Brabants Vennenpad bij onze tag 'Brabants Vennenpad'.