U bent hier

Brabants Vennenpad 1: Tilburg – Oisterwijk / Kermis

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 25 juli, 2021
Afstand: 
19 km. (evt. 16 km.)

Provincie:

Na een jaar coronavertraging starten we vandaag met het Brabants Vennenpad, dat in een grote cirkel rond Eindhoven loopt. Ik heb er veel zin in! Ik heb de route van 258 km. opgeknipt in 14 etappes van zo’n 20 km. inclusief enkele extra km.’s omwille van goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Tot eind van dit jaar plan ik 6 etappes in een maandelijkse frequentie. Deze 1e etappe geeft een inkijkje in de afwisselende uitzichten van het Brabants Vennenpad: steden, dorpen, loof- en naaldbossen, boerderijen, akkerbouw, (intensieve) veeteelt, rivieren en kanalen, kerken, kloosters, heidevelden en last but nog least de talloze vennen.

Ik heb iets met Tilburg. Als kind bezocht ik er mijn Tante Til in het klooster van de Zusters van Liefde. Op mijn 16e ontdekte ik er het meerdaagse Carnaval, dat ik vele jaren daar zou vieren. En van mijn 21e tot 25e woonde en studeerde ik er (onderbroken door een jaar Maastricht waar het Carnaval nóg leuker was, maar dat terzijde).

Vandaag is de laatste dag van de 10-daagse Tilburgse Kermis, die vóór covid-19 maar liefst 230 – 240 attracties in een 4,5 kilometer lang lint telde en jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers trok. In 1990 startte Henk Krol de Roze Maandag, die al snel uitgroeide tot de drukst bezochte dag met tussen de 250.000 en 400.000 bezoekers. Van oorsprong is een kermis een jaarmarkt ter gelegenheid van de wijdingsdag of een andere feestdag van de parochiekerk van een plaats. Het woord kermis vormt een verbastering van kerkmis of kerke-misse. Op die dag stroomde het volk samen om de patroonheilige te vereren en om zich te vermaken. In stedelijke gebieden verloor de kermis vaak zijn band met het religieuze feest dat eraan ten grondslag lag, maar in dorpen gaan beide soms nog hand in hand en gaat er op de wijdingsdag een processie uit. De eerste vermelding van de ‘kermisse’ in Tilburg stamt uit 1567. De kerken in Tilburg bestaan echter al veel langer, dus het is maar de vraag of de Tilburgse Kermis hier van afstamt.

Vandaag passeren we een bescheiden aantal attracties op onze route door het centrum, die in de ochtenduren nog gesloten zijn. Na 2 km. bereiken we de Piushaven, die tot een prachtige woonwijk en horecalocatie is ontwikkeld. We pauzeren hier op een terras dat plaats heeft.

We wandelen vervolgens de stad uit en bereiken na 11 km. Natuurpoort Groot Speijck www.grootspeijck.com met een bezoekerscentrum van Natuurmonumenten en een restaurant, buiten de bebouwde kom van Oisterwijk. We houden hier een uitgebreide pauze. In dit gerenoveerde gebouw vind je geen donkerbruin balkenplafond en geen rood geruite kleedjes, maar wél het traditionele Brabants worstenbrood van ‘Bikken & Bakken’ uit Tilburg met de befaamde worst van Keurslager Van Hoof uit Udenhout.

We lopen vervolgens nog enkele kilometers door het vennengebied, waarna we een route door het dorp naar het station nemen. Het toeristendorp Oisterwijk telt maar liefst zo’n 45 restaurants, dus voor elk wat wils. Het is hoogseizoen, dus houd er rekening mee dat het druk kan zijn.

Wil je de route op de kaart zien? Kijk voor een overzicht van het Brabants Vennenpad op Wandelnet. De etappe van vandaag vind je hier.