U bent hier

Betuwe: Leerdam - Asperen - Heukelum

Log in voor toegang tot de complete gegevens van deze wandeling.

Alle OHP'ers die op dit moment een betaald abonnement hebben, kunnen inloggen met hun gebruikersnaam en zelfgekozen wachtwoord.

Ben je al geregistreerd (heb je een account) en ingelogd? Dan is mogelijk je abonnement verlopen en hebben we de jaarlijkse bijdrage van 5 euro nog niet ontvangen. Betaal alsjeblieft je bijdrage en probeer het op een later tijdstijp nog een keer.

Ben je nog niet geregistreerd (heb je geen account) en wil je graag met ons meewandelen? Dan kun je je via deze website registreren. Gebruik hiervoor de link nieuw account aanmaken. Mocht je vragen hebben over Op Hoge Poten, neem dan  contact met ons op.

Ben je al geregistreerd, maar heb je nog geen wachtwoord gekozen voor onze website? Log dan eenmalig in met de gegevens / link die je per e-mail hebt gekregen. Daarin wordt je gevraagd om je eigen wachtwoord te kiezen.

Wandeldatum: 
zondag, 10 april, 2022
Afstand: 
± 10 km

Provincie:

We starten vanaf station Leerdam en gaan door het centrum van Leerdam naar de Linge die we zowel op de heen als terugweg over dezelfde brug oversteken.
We gaan direct over de brug richting Asperen over de dijk die zicht geeft op de dan hopelijk bloeiende fruitbomen. Even later zijn we in Asperen, nadat we langs een grote plas, een zogenaamd wiel zijn gelopen. Een wiel is ontstaan door een dijkdoorbraak in het verleden.
We gaan langs Asperen, waar het eeuwenoude stratenpatroon goed bewaard is gebleven. In Asperen zijn in het verleden de oude stadsmuren weer deels opgemetseld.
Van Asperen gaan we tussen de fruitbomen door naar de provinciale weg die we oversteken.
We hebben hier een prachtig zicht tussen het lover door op kasteel De Merckenburg. Dit kasteel ligt temidden van een brede gracht.
We zien aan de westzijde een zware poorttoren en een kilometerslange indrukwekkende oprijlaan. Het kasteel werd in de dertiende eeuw gesticht. Twee maal werd het verwoest en twee keer weer opgebouwd. De eerste in de veertiende eeuw en de tweede keer in 1672 toen de Fransen meer kastelen in ons land met de grond gelijk maakten.
We lopen de met een dubbele rij bomen beplante dijk op naar Heukelum, maken daar een rondwandeling door het pittoreske miniatuurstadje aan de Linge. We lopen langs de haven en de niet lang geleden teruggebouwde stadsmuur in navolging van Asperen.
We gaan via de andere zijde van kasteel De Merckenburg weer terug naar Leerdam over de dijk waar je ziet hoe de Linge als een fraai kronkelend lint door het vlakke Rivierenland, vruchtbare weilanden, en sierlijke boomgaarden stroomt.